سالها پیش که بیت کوین با قیمتی کمتر از یک سنت وارد بازار شد و رفته رفته مفهوم جدیدی از پول خلق نمود، این بحث آغاز شد که آیا بیت کوین یک پروژه کلاهبرداری است؟ آیا ارزی که پشتوانه نداشته باشد ارزش دارد؟
از همان موقع اسکم بودن (کلاهبرداری) رمز ارز ها مطرح شد.
اما واقعیت ماجرا کمی متفاوت است. هیچ رمز ارزی پشتوانه پولهای رایج را نداشته و فقط با عرضه و تقاضا قیمت آن تغییر میکند.
به عنوان مثال: فرض کنید بیت کوین امروز پنجاه هزار دلار است و در ساعتی دیگر سی هزار دلار میشود، چه اتفاقی باعث این حجم از نوسانات است؟
پاسخ صرفا در عرضه و تقاضا خلاصه میشود. اگر چه ریشه این عرضه و تقاضا مقبولیت آن است، اما گاهی اخبار بر روی آن تاثیر مستقیم میگذارد. حال اگر این تقاضا به صفر برسد، این کوین دیگر از ارزش ساقط میشود و به تبع آن بازار کریپتوکارنسی شاهد از دست رفتن میلیاردها دلار سرمایه خواهد بود.
به عبارتی اقبال عمومی باعث ارزشمندی بازار کریپتوکارنسی است، نه پشتوانه و نه برنامه های کوین ونه هزینه های استخراج دلیلی برای ارزشمندی کوین نیست.
زیرا هیچ رمز ارزی پشتوانه نداشته و هزینه های استخراج، تناسب چندانی با قیمت بسیاری از رمزارزها ندارد. ضمن اینکه صرفا چون انرژی مصرف میشود، پس ارزشمند است. بسیار مضحک است، زیرا انرژی صرف خیلی از امور روزمره ما نیز میشود، پس باید آنها هم رفته رفته ارزشمند شوند.
پشتوانه رمز ارزها و تکنولوژی بلاکچین
پشتوانه رمز ارزها اغلب از تکنولوژی بلاکچین بهره میبرند. این تکنولوژی، اطلاعات تراکنشها را با استفاده از بلاکهای متصل به یکدیگر ثبت میکند. بلاکچین امکان اعتماد و امنیت بالا در تبادل ارزهای دیجیتال را فراهم میکند.
هر بلاک حاوی اطلاعات تراکنشها و یک کد هش است که به بلاک قبلی متصل میشود. این سیستم امکان بررسی و تایید رکوردها را توسط شبکه از تعدادی از کاربران (معمولاً ماینرها) فراهم میکند.
بلاکچین چیست؟
بلاکچین یک ساختار دادهای است که مجموعهای از بلاکها را به یکدیگر متصل میکند. هر بلاک شامل اطلاعاتی از تراکنشها، یک کد هش (hash) و کدی است که به بلاک قبلی اشاره دارد (previous block hash).
زمانی که یک تراکنش جدید ایجاد میشود، اطلاعات آن به یک بلاک جدید اضافه میشود. سپس شبکه از طریق فرآیند تایید توسط ماینرها، اعتبار و صحت تراکنشها را بررسی میکند. اگر تراکنشها تایید شوند، بلاک به زنجیره اصلی افزوده میشود و تراکنش تکمیل میشود.
بلاکچین امنیت بالایی فراهم میکند، زیرا تغییر یک بلاک نه تنها نیاز به تغییر آن بلکه به تغییر همه بلاکهای بعدی نیز دارد. این امکان تقلب را به شدت کاهش میدهد. برای ارزهای دیجیتال مانند بیتکوین، بلاکچین به عنوان پشتوانه اصلی برای انجام تراکنشها و ثبت مالکیت استفاده میشود.
ویژگیهای بلاکچین
برخی از ویژگیهای بلاکچین شامل زمان و انطباق توزیعی نیز هستند. زمانی که یک بلاک به زنجیره اضافه میشود، آن بلاک به طور خودکار به همه اعضای شبکه منتشر میشود. این توزیع آفتابی اطلاعات باعث میشود هر کسی که در شبکه شرکت داشته باشد، بتواند تغییرات را بصورت زنده دنبال کند.
همچنین، برخی انواع بلاکچینها دارای دستگاه همگانی (consensus mechanism) هستند که بر اساس آن تصمیمگیری میشود. به عنوان مثال، در بیتکوین از مکانیزم Proof of Work (اثبات کار) استفاده میشود که نیاز به حل یک مسئله ریاضی دشوار دارد تا بلاک تایید شود.
انواع بلاکچین
بلاکچین انواع مختلفی دارد، از جمله عمومی (public) و خصوصی (private). بلاکچین عمومی، هر کسی میتواند به آن ملحق شود و تراکنشها را مشاهده کند، در حالی که بلاکچین خصوصی تنها برای یک گروه خاص از افراد یا سازمانها قابل دسترسی است.
هر چند بلاکچین باعث ایجاد شفافیت و امنیت بالا در تراکنشها میشود، اما همچنین با چالشها و محدودیتها همراه است، از جمله مصرف انرژی زیاد در برخی مدلها و نیاز به پیشرفت تکنولوژی برای بهبود سرعت و قابلیت همگامسازی.
با یادگیری بازارهای مالی از آسا آکادمی براحتی می توانید تا در این دنیای بزرگ، سود خود را بالا ببرید و از ضررهای احتمالی جلوگیری کنید.